Świetna włoska restauracja
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe dania włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. Dobra restauracja włoska Kraków Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film